PrestaShop Vs OpenCart – Σύγκριση

Σύγκριση πλατφόρμας – PrestaShop Vs OpenCart

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει φέρει επανάσταση τα τελευταία 2-3 χρόνια με εκθετικές αλλαγές όσον αφορά τις δυνατότητες προσαρμογής, το κινητό εμπόριο, τη διείσδυση των κοινωνικών μέσων, την ενσωμάτωση του AI και τις αναλυτικές ικανότητες. Το επιτυχημένο ψηφιακό εμπόριο σήμερα είναι ένας κερδοφόρος συνδυασμός του σωστού επιχειρηματικού μοντέλου και της σωστής επιλογής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, πρόκειται να συγκρίνουμε το PrestaShop με το OpenCart σε αυτό το άρθρο. Θα αναλύσουμε διαφορετικές πτυχές αυτών των δύο πολύ δημοφιλών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.

PrestaShop

Το PrestaShop ιδρύθηκε το 2007 ως πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ανοιχτού κώδικα και cloud-hosted. Δωρεάν και πληρωμένες εκδόσεις αυτού του λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου είναι διαθέσιμες. Η πληρωμένη έκδοση, η οποία ονομάζεται PrestaShop Ready, μπορεί να αγοραστεί για 24,90 EUR / μήνα ή 19,90 EUR / έτος.

Με την ελεύθερη έκδοση που μπορείτε να κατεβάσετε, θα πρέπει να πληρώσετε για πιστοποιητικό SSL, φιλοξενία ιστοσελίδων και άλλες ενότητες για να ρυθμίσετε σωστά το κατάστημά σας. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε για έναν προγραμματιστή που έχει τεχνικές δεξιότητες σε CSS, HTML, και / ή PHP. Το καλό μέρος είναι το PrestaShop που επιτρέπει μια ισχυρή ενσωμάτωση των gateways πληρωμών, των ταχυμεταφορών, της λογιστικής, των ERP και των αποθηκών.

Υπάρχουν 10 δωρεάν θέματα αλλά ενδέχεται να χρειαστείτε γνώσεις  HTML και CSS, επειδή δεν υπάρχει “drag and drop”.

Prestashop dashboard σύγκριση PrestaShop Vs OpenCart

Παράδειγμα ηλεκτρονικού καταστήματος σε PrestaShop

To Beauty Lounge είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός καταστήματος PrestaShop που πουλάει είδη καλλυντικών.

Τhe beauty lounge παράδειγμα ιστοσελίδας με PrestaShop

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα του PrestaShop

Όπως και με τις άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, το PrestaShop είναι γεμάτο με αρκετά δυνατά χαρακτηριστικά. Παρ ‘όλα αυτά, έχει επίσης κάποια ελαττώματα. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

ΠλεονεκτήματαΜειονεκτήματα
Σημαντική δυνατότητα SEOΠιο αργή πλατφόρμα σε σχέση με τις άλλες
Μπορεί να φιλοξενηθεί αυτόνομαΠεριορισμένη συμβατότητα με third party apps
Μεγάλος αριθμός διαθέσιμων εφαρμογώνΠιθανό μεγάλο μακροπρόθεσμο κόστος σε εφαρμογές
Πολύ ευέλικτος ανοιχτός κώδικαςΑπαραίτητες γνώσεις σε κώδικες για να ξεκινήσετε
Μεγάλος αριθμός χρηστών που μπορούν να σας βοηθήσουνΗ φιλοξενούμενη έκδοση δε διαθέτει λειτουργία πολλαπλών καναλιών
Βελτιώνει την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδαςΟρισμένες σημαντικές ενότητες του PrestaShop πρέπει να αγοραστούν
Εύκολη αλλαγή από σε θέμα σε θέμαΥπάρχει όριο περαιτέρω ανάπτυξης
Μια καλή επιλογή για αρχάριους και μεσαίες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίουΜπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε σημαντικές αναβαθμίσεις, καθώς οι κώδικες και οι ενότητες πρέπει να ξαναφτιαχτούν
Ευέλικτο και εύκολο στην εκμάθηση και τον σχεδιασμό
Μεγάλη διαθεσιμότητα σε γλώσσες και συναλλάγματα

OpenCart

Το OpenCart είναι ένα open source online shopping cart με βάση το PHP. Είναι μια ισχυρή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου να δημιουργούν και να διαχειρίζονται τα δικά τους ηλεκτρονικά καταστήματα με ελάχιστο κόστος. Τα θέματα OpenCart είναι επίσης πλούσια και εύχρηστα.

Το OpenCart προσφέρει ένα σύνολο βασικών λειτουργιών – συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής λειτουργικότητας καταλόγου και ενός μηχανισμού επεξεργασίας καλών παραγγελιών. Η προσωρινή αποθήκευση πρέπει να προστεθεί χρησιμοποιώντας μια επέκταση για τη βελτίωση της απόδοσης του καταστήματος, καθώς δεν παρέχεται. Αν και αυτό το λογισμικό ηλεκτρονικού εμπορίου δεν υπόσχεται πολύ υψηλές επιδόσεις χωρίς επιπλέον πρόσθετα, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για μικρά καταστήματα που δε χρειάζονται πολλά για να ξεκινήσουν.

Το OpenCart περιέχει έναν αριθμό προεπιλεγμένων συστημάτων αποστολής και πληρωμής και υποστηρίζει επίσης την εγκατάσταση πολλαπλών καταστημάτων. Ως χρήστης, θα έχετε πρόσβαση στην κοινότητα OpenCart, η οποία θα σας προσφέρει την απαραίτητη εμπορική υποστήριξη για μια επιτυχημένη εμπειρία. Αν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας του WordPress ως πλατφόρμα, θα μάθετε πολύ γρήγορα το OpenCart.

opencart dashboard σύγκριση PrestaShop Vs OpenCart

Παράδειγμα ηλεκτρονικού καταστήματος σε OpenCart

To Shore Lines είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός καταστήματος OpenCart που εξειδικεύεται σε ποδήλατα – mountain bike και διάφορα αξεσουάρ. Αυτό το θέμα κάνει το ηλεκτρονικό κατάστημα να δείχνει σωστό και πραγματικά επαγγελματικό.

shorelines παράδειγμα ιστοσελίδας με OpenCart

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα του OpenCart

Ορισμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου – όπως το OpenCart και το PrestaShop – έχουν γίνει δημοφιλείς, καθώς έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να περιλαμβάνουν αρκετά εύχρηστα χαρακτηριστικά ηλεκτρονικού εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, αυτές οι πλατφόρμες έχουν επίσης τα ελαττώματά τους. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του OpenCart.

ΠλεονεκτήματαΜειονεκτήματα
Υποστηρίζονται πολλές γλώσσεςΜπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο SEO με τη δημιουργία πολλών όμοιων σελίδων
Προσφέρει ολοκληρωμένο σετ μετρήσεων και αναλύσεων, μέσω της σελίδας διαχείρισηςΟι επεκτάσεις και οι ενότητες μπορεί να μη λειτουργούν καλά μεταξύ τους
Υποστηρίζει 13.000 ενότητες για αποκλειστική διαχείρισηΕίναι δύσκολο να ανανεώσετε τον κατάλογο χωρίς plugin
Συμβατό με όλους τους τρόπους πληρωμήςΜερικές φορές η διαδικασία πληρωμής καθυστερεί
Συμβατό με όλους τους τρόπους μεταφοράςΠεριορισμένη επεκτασιμότητα
Αποκλειστική τεχνική υποστήριξη
Πολλά add-on είναι τελείως δωρεάν

Αναλυτικότερα

Τιμολόγηση / Κόστος

 

Το PrestaShop είναι μια δωρεάν πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, εάν θέλετε να αγοράσετε πρόσθετα, το κόστος είναι περίπου από $ 50 έως $ 150 ανά πρόσθετο.

Το OpenCart είναι μια ελεύθερη προς λήψη πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα και λειτουργεί στο μοντέλο Core + Extensions που απαιτεί πρόσθετα για την εκτέλεση λειτουργιών υψηλού επιπέδου.

 

Φιλικότητα προς τον χρήστη

 

Το PrestaShop διαθέτει ένα προσαρμόσιμο front office και ένα εύχρηστο back office, το οποίο καθιστά αυτό το λογισμικό eCommerce πολύ φιλικό προς το χρήστη. Προσφέρει επίσης διάφορα πρόσθετα στοιχεία για τη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών του. Έχει ένα κομψό προφίλ διαχείρισης από όπου μπορείτε να δείτε την απόδοση του καταστήματός σας με μια ματιά.

Το OpenCart είναι αρκετά φιλικό προς το χρήστη λόγω του καλά σχεδιασμένου περιβάλλοντος εργασίας. Οι χρήστες δε χρειάζονται τεχνογνωσία για να προσθέσουν, να επεξεργαστούν ή να τροποποιήσουν μέσα στην πλατφόρμα.

 

Υποστήριξη πελατών

 

Το PrestaShop διαθέτει μια διαφοροποιημένη κοινότητα χρηστών για να λύσει τεχνικά θέματα, να συζητήσει αναβαθμίσεις κλπ. μέσω φόρουμ και υπηρεσιών. Έρχεται με διαφορετικά σχέδια τιμολόγησης για διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης. Το λιγότερο δαπανηρό σχέδιο είναι για 249 ευρώ το μήνα για 3 ώρες υποστήριξης ή 399 ευρώ ετησίως με ελάχιστη συνδρομή ενός έτους, παρέχοντας μόνο έως και 6 ώρες υποστήριξης ετησίως.

Το OpenCart παρέχει ειδική εμπορική υποστήριξη μέσω της δωρεάν κοινότητας. Αυτές οι κοινότητες είναι δωρεάν και μπορείτε εύκολα να βρείτε έναν προγραμματιστή για να απαντήσετε στα ερωτήματά σας. Η ειδική υποστήριξή του έχει δύο επιλογές – μιας χρήσεις υποστήριξη και μηνιαία υποστήριξη που κοστίζουν 99 ευρώ το καθένα.

 

Search Engine Optimization – SEO

 

Το PrestaShop παρέχει μια σειρά τεχνικών SEO που σας επιτρέπουν να επεξεργάζεστε σελίδες, να δημιουργείτε φιλικές προς το SEO διευθύνσεις URL, να κατατάσσετε meta-tags κλπ., Έτσι ώστε τα προϊόντα σας να αναγνωρίζονται εύκολα και να αναλαμβάνονται από τις μηχανές αναζήτησης.

Το OpenCart προσφέρει επίσης διάφορες βασικές λειτουργίες SEO, όπως προσαρμογές στις λέξεις-κλειδιά, τις ετικέτες meta και τις περιγραφές. Από την άλλη πλευρά, το OpenCart απαιτεί πολλές αλλαγές στο codebase του, αν θέλετε να έχετε επιτυχία στο SEO. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου σας βοηθά επίσης να δημιουργήσετε URL διευθύνσεις SEO με τη βοήθεια plugins για να ενισχύσετε την απόδοση SEO.

Συμπερασματικά

Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να είναι αρκετά περίπλοκες και όσον αφορά τη συζήτηση για το PrestaShop εναντίον του OpenCart, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποια, καθώς και οι δύο αυτές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και ευρέως διαδεδομένες. Ωστόσο, θα προτιμούσαμε σίγουρα τα θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι διαθέσιμα στο PrestaShop σε αυτά του OpenCart, καθώς δίνει μια λίγο πιο σύγχρονη αίσθηση. Η τελική απόφαση είναι πάντοτε δικιά σας φυσικά.

Comments are disabled.