Τα 7 σημεία που πρέπει να προσέξετε σχετικά με το SEO

Τα 7 σημεία που πρέπει να προσέξετε σχετικά με το SEO

1. Είναι η ιστοσελίδα σας φιλική προς τα κινητά;

Μία φιλική σελίδα για κινητά είναι πλεόν απαραίτητη.

Χάρη στο περισσότερο από το 50% της κίνησης του Ίντερνετ που προέρχεται από κινητές συσκευές, οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google ακολουθούν τώρα μια προσέγγιση για την εύρεση των κινητών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι οι ανιχνευτές τους προβάλλουν ιστότοπους από μια προοπτική κινητού, έναντι επιφάνειας εργασίας, η οποία επηρεάζει την κατάταξη αναζήτησης.

Πώς μπορώ να δώ αν η ιστοσελίδα μου είναι φιλική προς τα κινητά;

 

Μπορείτε να ελέγξετε την ιστοσελίδα σας με το εργαλείο της Google τέστ για ιστοσελίδες φιλικές προς τα κινητά.

Καταχωρίστε τη διεύθυνση URL της σελίδας ή τον κώδικα HTML της σελίδας σας και κάντε κλικ στο “Τεστ διεύθυνσης”, για να λάβετε τα αποτελέσματά σας.

Εάν ο ιστότοπός μου δεν είναι φιλικός προς τα κινητά, πώς μπορώ να το διορθώσω;

 

Ανάλογα με τον ιστότοπό σας, μπορεί να μάθετε ότι ο ιστότοπός σας δεν είναι φιλικός προς το κινητό.

Εάν συμβεί αυτό, η Google θα σας πει γιατί η σελίδα δεν είναι φιλική προς κινητά και πώς μπορείτε να την διορθώσετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν προγραμματιστή για να διορθώσετε τυχόν ζητήματα που να υπάρχουν. Είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στο έργο αυτό, επειδή θα επηρεάσει την κατάταξή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

2.Έχει η ιστοσελίδα σας συνδέσμους που δεν λειτουργούν;

 

Οι σπασμένοι σύνδεσμοι, επίσης γνωστοί ως 404, είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο στις τεχνικές λίστες ελέγχου SEO. Εάν ο ιστότοπός σας διαθέτει μερικές ή εκατοντάδες ανεπιθύμητες συνδέσεις, θα βλάψουν την εμπειρία των χρηστών και τις βαθμολογίες σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πώς μπορώ να δω αν ο ιστότοπός μου έχει σπασμένους συνδέσμους;

 

Μπορείτε να ελέγξετε τους συνδέσμους στην ιστοσελίδα σας με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Χρησιμοποιώντας ένα πρόσθετο προγράμματος περιήγησης, όπως το SEO Minion, για να ελέγξετε αν υπάρχουν σελίδες με σπασμένους συνδέσμους
 • Κατεβάζοντας ένα λογισμικό freemium, όπως το Screaming Frog, για να ελέγξετε αν υπάρχουν σπασμένοι σύνδεσμοι στην σελίδα
 • Εγκαθιστώντας ένα πρόσθετο WordPress, όπως το Broken Link Checker, για να παρακολουθείτε τον ιστότοπό σας

Για την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο που αναλύει ολόκληρο τον ιστότοπό σας, όπως το Screaming Frog.
Ενώ το SEO Minion είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο κατά τη δημοσίευση μιας νέας σελίδας στον ιστότοπό σας, είναι χρονοβόρα όταν πρόκειται για έλεγχο ολόκληρου του ιστότοπού σας.

Εάν ο ιστότοπός μου έχει σπασμένους συνδέσμους, πώς μπορώ να τους διορθώσω;

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιστότοπός σας θα έχει κάποιους σπασμένους συνδέσμους. Οτιδήποτε από τυπογραφικό λάθος σε διαγραμμένη σελίδα μπορεί να προκαλέσει σφάλμα 404. Θα θελήσετε να αφιερώσετε το χρόνο, είτε με έναν προγραμματιστή είτε από τον εαυτό σας, για να διορθώσετε ή να καταργήσετε αυτούς τους συνδέσμους.

Καθώς καθορίζετε κάθε σύνδεσμο, ελέγξτε τους αργότερα για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν.

3. Είναι ασφαλής ο ιστότοπός σας με HTTPS;

 

Όπως η φιλικότητα προς το κινητό ή η ανταπόκριση, η Google χρησιμοποιεί επίσης Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) ως σήμα κατάταξης. Αν ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί την μη ασφαλισμένη έκδοση του HTTPS – HTTP – θυσιάζετε τις ταξινομήσεις, την κυκλοφορία και ακόμη και τις πωλήσεις.

 

Πώς μπορώ να δω αν ο ιστότοπός μου χρησιμοποιεί το HTTPS;

 

Ο έλεγχος για να διαπιστώσετε αν ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί HTTPS είναι εύκολος.

Μεταβείτε στον ιστότοπό σας και ανατρέξτε στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης.

Θα πρέπει να δείτε είτε “https: //” είτε “http: //” πριν από το όνομα του domain σας. Εάν η γραμμή διευθύνσεών σας διαθέτει “http: //” αντί “https: //”, τότε ο ιστότοπός σας δεν χρησιμοποιεί το HTTPS. Όπως ένα σφάλμα 404, θέλετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα γρήγορα.

Εάν ο ιστότοπός μου δεν χρησιμοποιεί το HTTPS, πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ενώ μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, η αλλαγή στο HTTPS είναι κρίσιμη.

Μπορείτε να μετατρέψετε τον ιστότοπό σας σε HTTPS με τα παρακάτω βήματα:

 

 • Αγοράστε ένα πιστοποιητικό SSL
 • Εγκαταστήστε το πιστοποιητικό SSL στον ιστότοπό σας
 • Ενημερώστε τους εσωτερικούς συνδέσμους και τις κανονικές διευθύνσεις URL από HTTP σε HTTPS
 • Επαληθεύστε την έκδοση HTTP και HTTPS του ιστότοπού σας στην Κονσόλα αναζήτησης Google
 • Ενημερώστε τον χάρτη ιστοτόπου XML για να ανατρέξετε στις διευθύνσεις URL HTTPS αντί για τις διευθύνσεις URL HTTP

Εάν η εταιρεία σας χρησιμοποιεί ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) όπως το WordPress, το σύστημα μπορεί να ενημερώσει τους εσωτερικούς σας συνδέσμους και τις κανονικές διευθύνσεις URL για εσάς. Πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε το πιστοποιητικό SSL, ελέγξτε αν το CMS σας κάνει, καθώς θα σας εξοικονομήσει χρόνο.

4. Η ιστοσελίδα σας έχει διπλό περιεχόμενο;

 

Ενώ η Google δεν θα τιμωρήσει τον ιστότοπό σας για διπλό περιεχόμενο, θα δυσκολευτεί να κατανοήσει την αξία του ιστότοπού σας. Αυτό συμβαίνει επειδή, από την πλευρά της Google, ο ιστότοπός σας διαθέτει πολύ παρόμοιο περιεχόμενο, είτε πρόκειται για τις διευθύνσεις URL, τις σελίδες ή τις μετα-ετικέτες σας

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τεχνικός κατάλογος ελέγχου SEO πρέπει να περιλαμβάνει ένα διπλότυπο περιεχόμενο και μια μετα-ετικέτα.

Πώς μπορώ να δω αν ο ιστότοπός μου έχει διπλό περιεχόμενο;

 

Μπορείτε να αναζητήσετε το διπλότυπο περιεχόμενο στον ιστότοπό σας με μερικούς τρόπους, όπως με τα ακόλουθα εργαλεία:

 

 1. Screaming Frog
 2. CopyScape
 3. Siteliner

Εάν θέλετε να ελέγξετε ταυτόχρονα για διπλότυπο περιεχόμενο, μετα-ετικέτες και κανονικές διευθύνσεις URL, χρησιμοποιήστε το Screaming Frog. Ενώ το Siteliner μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο στο site σας, σας περιορίζει σε 250 διευθύνσεις URL. Σε σύγκριση, η δωρεάν έκδοση του Screaming Frog θα ανιχνεύσει έως και 500 διευθύνσεις URL.

Όταν χρησιμοποιείτε το Screaming Frog, θα θέλετε να δείτε τις ακόλουθες αναφορές:

URL
Τίτλοι σελίδας
Meta Περιγραφή
Canonicals
H1
H2

Μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματά σας μέσω του μενού “Φίλτρο”. Επιλέξτε “Διπλότυπο” και θα λάβετε μια λίστα με σελίδες.

 

Εάν ο ιστότοπός μου έχει διπλό περιεχόμενο, πώς μπορώ να το διορθώσω;

 

Η κατάργηση του διπλού περιεχομένου από τον ιστότοπό σας απαιτεί κάποιο χρόνο και δημιουργικότητα.

Η ομάδα σας θα χρειαστεί να αναβαθμίσει τις ίδιες μετα-ετικέτες και τις κανονικές διευθύνσεις URL ανά σελίδα.

Εάν ανακαλύψετε το διπλό περιεχόμενο στον ιστότοπό σας, θα ακολουθήσετε μια διαφορετική διαδικασία. Ελέγξτε το περιεχόμενο για να καθορίσετε αν θα πρέπει να το συνδυάσετε με μια άλλη σελίδα ή να το αναπτύξετε για να το καταστήσετε πρωτότυπο. Εάν συγχωνεύσετε τη σελίδα, φροντίστε να ρυθμίσετε μια ανακατεύθυνση 301.

5. Είναι η ιστοσελίδα σας αργή;

 

Μια αργή ιστοσελίδα δεν λειτουργεί για χρήστες ή μηχανές αναζήτησης. Πρέπει να παρέχετε μια γρήγορη εμπειρία για χρήστες κινητών και σταθερών υπολογιστών, επειδή οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google χρησιμοποιούν την ταχύτητα της σελίδας ως παράγοντα κατάταξης. Κρατήστε τον ιστότοπό σας αργό και θα βρεθείτε στη δεύτερη σελίδα.

 

Πώς μπορώ να δω αν ο ιστότοπός μου είναι αργός;

 

Με το PageSpeed Insights, ένα δωρεάν εργαλείο από την Google, μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα της σελίδας σας.

Η Google θα σας παρέχει συνολική βαθμολογία που κυμαίνεται από 0 έως 100. Η προεπιλεγμένη βαθμολογία προέρχεται από την ταχύτητα της σελίδας σας για κινητά, αν και μπορείτε να δείτε την αναφορά ταχύτητας της σελίδας για την επιφάνεια εργασίας σας. Δεδομένου ότι η Google δίνει έμφαση στην εμπειρία κινητής τηλεφωνίας τώρα, ωστόσο, δίνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

 

Εάν ο ιστότοπός μου είναι αργός, πώς μπορώ να τον διορθώσω;

Ευτυχώς, με αυτό το μέρος της τεχνικής λίστας ελέγχου SEO σας, δεν χρειάζεται να ψάξετε για συμβουλές για το πώς να διορθώσετε μια αργή ιστοσελίδα. Η Google παρέχει εκτελέσιμες συστάσεις για εσάς και την ομάδα ανάπτυξης σας, καθώς και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα ή στοιχεία για βελτίωση.

Ωστόσο, αυτό το μέρος μπορεί να γίνει γρήγορα τεχνικά, καθώς η Google πιθανότατα θα προτείνει αλλαγές που περιλαμβάνουν

 

 • Μείωση του JavaScript
 • Ενεργοποίηση συμπίεσης κειμένου
 • Αφαίρεση αχρησιμοποίητου CSS
 • Αναβολή των εικόνων εκτός οθόνης
 • Χρησιμοποιώντας εικόνες κατάλληλου μεγέθους
 • Εμφάνιση εικόνων σε μορφές επόμενης γενιάς
 • Κι άλλα

6. Η ιστοσελίδα σας είναι γεμάτη με αλυσίδες ανακατεύθυνσης;

 

Οι εταιρείες μπορούν να βρεθούν με αλυσίδες ανακατεύθυνσης για διάφορους λόγους, είτε πρόκειται για επανασχεδιασμό ιστοσελίδων, συγχώνευση επιχειρήσεων είτε για κακή διαχείριση περιεχομένου ιστότοπου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια αλυσίδα ανακατεύθυνσης, δεν σας βοηθά να κατατάσσεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια αλυσίδα ανακατεύθυνσης (ή αλυσίδων τέσσερις ή περισσότερες ανακατευθύνσεις μαζί) μπορεί να προκαλέσει τις μηχανές αναζήτησης να σταματήσουν να ανιχνεύουν τη σελίδα σας. Για παράδειγμα, η ανακατεύθυνση σελίδας Α στη σελίδα Β, η οποία ανακατευθύνει στη σελίδα Γ, η οποία στη συνέχεια ανακατευθύνεται στη σελίδα D, χαρακτηρίζεται ως αλυσίδα ανακατεύθυνσης. Αντ ‘αυτού, η σελίδα Α πρέπει να ανακατευθύνει στη σελίδα D.

Πώς μπορώ να δω αν ο ιστότοπός μου έχει αλυσίδα ανακατεύθυνσης;

Μπορείτε να βρείτε αλυσίδες ανακατεύθυνσης στην ιστοσελίδα σας με Screaming Frog. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα εργαλεία για αυτήν την εργασία, είναι λογικό να χρησιμοποιήσετε το Screaming Frog επειδή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για άλλες εργασίες σε αυτή την τεχνική λίστα ελέγχου SEO, όπως το διπλό περιεχόμενο και μετα-ετικέτες.

Στο Screaming Frog, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην αναφορά αλυσίδας ανακατεύθυνσης με αυτά τα βήματα:

 

 • Κάντε κλικ στην επιλογή “Αναφορές”
 • Επιλέξτε “Ανακατεύθυνση και Canonical Chains”
 • Αποθηκεύστε την αναφορά σας

Αφού αποθηκεύσετε την αναφορά σας, μπορείτε να την ανοίξετε στο Microsoft Excel ή να τη μεταφορτώσετε στα Google Sheets.

Εάν εργάζεστε με έναν προγραμματιστή για την επίλυση αλυσιδωτών αλλαγών, χρησιμοποιήστε το Google Sheets. Με τα Google Sheets μπορείτε να διευκολύνετε την κοινή χρήση, την προβολή και τη συνεργασία στο έγγραφο και το έργο. Επιπλέον, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό όπου κι αν πάτε.

Εάν ο ιστότοπός μου έχει αλυσίδα ανακατεύθυνσης, πώς μπορώ να το διορθώσω;

 

Ο καθορισμός μιας αλυσίδας ανακατεύθυνσης απαιτεί κάποια εμπειρία προγραμματιστή.

Η ομάδα ανάπτυξης θα χρειαστεί να τροποποιήσει τις αρχικές ανακατευθύνσεις, διασφαλίζοντας ότι οι σελίδες ανακατεύθυνσης θα μεταβούν στην επιθυμητή σελίδα. Αντί της σελίδας A μια ανακατεύθυνση στη σελίδα Β, τη σελίδα C και τη σελίδα D, για παράδειγμα, θα ανακατευθύνει στη σελίδα D.

Όπως και με τον καθορισμό σπασμένων συνδέσεων, θα θελήσετε να επιβεβαιώσετε και να ελέγξετε ξανά τις ανακατευθύνσεις σας.

7. Το αρχείο robots.txt έχει διαμορφωθεί σωστά;

 

Κάθε ιστότοπος απαιτεί ένα αρχείο robots.txt, το οποίο επιτρέπει στην ομάδα σας να εμποδίσει την ανίχνευση ευαίσθητων σελίδων από τους ανιχνευτές. Ωστόσο, για το αρχείο robots.txt για να το κάνετε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη σωστή μορφοποίηση και να εμφανιστεί στη σωστή θέση.

 

Πώς μπορώ να δω αν το αρχείο robots.txt έχει διαμορφωθεί σωστά;

 

Το εργαλείο Tester robots.txt από την Google είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε το αρχείο robots.txt.

Με αυτό το δωρεάν εργαλείο, μπορείτε να τραβήξετε και να δοκιμάσετε το αρχείο robots.txt του ιστότοπού σας. Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε το αρχείο για να διασφαλίσετε τη λειτουργία της νέας έκδοσης, όπως να πείτε σε έναν ανιχνευτή να μην αναζητήσει μια σελίδα επιβεβαίωσης παραγγελιών ή πόρους PDF.

Εάν θέλετε να ελέγξετε μια συγκεκριμένη διεύθυνση URL, μπορείτε επίσης να την πληκτρολογήσετε και να την δοκιμάσετε με αυτό το εργαλείο.

 

Εάν το αρχείο robots.txt μου δεν έχει μορφοποιηθεί σωστά, πώς μπορώ να το διορθώσω;

 

Εάν ανακαλύψετε ότι το αρχείο robots.txt δεν ακολουθεί τις συστάσεις της Google, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε το αρχείο σας. Μπορείτε να φροντίσετε αυτό το τεχνικό κατάλογο ελέγχου SEO να γίνει μέσω του εργαλείου Tester robots.txt.

Comments are disabled.